lauantai 2. toukokuuta 2015




 Heipparallaa! Nyt ajattelin kertoa hieman viimeisten viikkojen kuulumisia ja ajatuksia.

En olisi uskonut, jos joku olisi sanonut viisi vuotta sitten, että sulla on pystyssä oma pikku leivontayritys, ja ylipäätänsä, että olisin vaihtanut alaa. Tuntuu hullulta ajatella, että vielä vuosi sitten, opiskelin sairaanhoitajaksi, tarkoituksena lisäkouluttautua jo aiemmin lähihoitajatutkinnon jatkeeksi.
Luokkakaverini valmistuvat pian sairaanhoitajiksi. Olen heistä mahdottoman ylpeä. Minua ei saisi palaamaan kuitenkaan alalle. Kun tämä nykyinen leipuri ala löytyi, en vaihtaisi enään mihinkään. En mistään hinnasta. Koko elämä myllähti ympäri tämän myötä, ja nään jo tulevaisuudessa itseni tekemässä tätä työtä aina vain innokkaammin ja innokkaammin. Jos voi sanoa, että jokaiselle on oma paikkansa, niin minun on tämä. Tästä aiheesta olisi mukava jauhaa vaikka kuinka kauan, mutta en ala pitkästyttää teitä lukijoita  ;)

Tilaustöitä on jo paahdettu menemään kovaa kyytiä. Ensin asiakaskuntani koostui tutuista, ja lähipiiristä, mutta nyt tieto on levinnyt mainonnan avulla pidemmälle, olen siitä hyvin kiitollinen. Oon niin onnellinen tästä uudesta jutusta. :)
Saan leipoa, ja tehdä ihmisille hyvän mielen tuotteilla joita heille tarjoan. Kuten kakkujen väriteemasta huomaa, olen innostunut käyttämään värejä. Vaaleanpunainen iso kakku meni tilaukseen, Gluteeniton kakku 20 hengelle. En ollut koskaan aiemmin tehnyt mitään gluteenitonta, joten alempi sateenkaarivärinen kakku oli harjoituskakkuna. Gluteeniton maistuu melkein jopa paremmalle, kuin tavallisiin jauhoihin tehty. Yllätyin täysin mausta, miten hyvä se oli. Gluteeniton kakkupohja on hieman herkemmin murenevaa kuin tavallinen, mutta pysyi hyvin koossa. Ennemminkin leikkaus on se vaikea osa, kun pitää saada esimerkiksi kolme kerrasta, ja kaikista yhtä paksut, ilman repeämisiä. Harjoitus tekee mestarin, ja mestarithan harjoittelevat aina. Gluteenittomat muffinssit oli kans kivoja tehdä, irtosivat hyvin vuoasta, eivätkä hajonneet pohjasta. Koristelu on hauskaa puuhaa. Maailma on niin täynä toinen toistaan upeampia värejä, joita kannattaa leipomisessa hyödyntää.

Koulussa saadaan tehdä kaikenlaista leivontaa. On niin suolaista kuin makeaa, ja opettaja antaa mukavasti toteuttaa omia näkemyksiäkin. Yhtenä päivänä koristelin koulussa muffinsseja vaaleansinisellä ja vaaleanpunaisella kuorrutteella. Nimeksi tuli Baby- muffinssit, kun oli niin södet baby värit. <3 Olen muutenkin tykännyt kovasti koulussa olla, siellä kun oppii näitä tärkeitä taitoja leivonnasta. Usein olen saanut todeta itse tehneeni ihan liian vaikeaksi asiat kotona, kun sitten olen oppinutkin koulussa helpomman tavan tehdä. Niin sitä tällainen tavallinen taatelintallaajakin oppii ;)
Opinnot leipuri-kondiittoriksi ovat ensivuonna pulkassa, mutta sitä ennen nautin koulun tarjonnasta ja laadukkaasta opetuksesta. Yritän oppia joka päivä jotain uutta ja hyödyntää sitä omiin leipomuksiini. Haaveissa siintää joskus oma pieni kahvila, jossa olisi lämmin tunnelma, ja asiakkaat nauttisivat kiireetöntä aikaa kahvilassani. Ehkä joskus.. Ehkä joskus.. 

 Marenkimäki muistuttaa näin "tarinan" päätteeksi, että mikäli sikäli olet ajatellut jotain tilata, muistathan tilata hyvissä ajoin :). Yhteystietoni löydät mm. Facebook sivuiltani, joihin laitan alapuolelle linkin.  Mukavaa lauantaita kaikille!


 


maanantai 6. huhtikuuta 2015

Marenkimäestä yritys !

Heippa vaan  :)

Nyt on tapahtunut hurjia juttuja. :) Marenkimäestä tuli yritys. Asiat etenee nopeaa, mutta sellainenhan mää oon aina ollutkin. Nyt minulta voi tilata suolaisia ja makeita leivonnaisia. Facebook sivuiltani löydät lisää tietoa. Tervetuloa tutustumaan

https://m.facebook.com/marenkimaellatapahtuu

😊

tiistai 10. maaliskuuta 2015

Suolaiset muffinssit

Heipä hei! Tein tuossa kokeiluksi suolaisia muffineita. Olivat hyviä kerta kaikkiaan, vaikka epäilin suolaisten muffinien makua, kun on tottunut makeisiin. Oppia ikä kaikki, ja uuttahan on kokeiltava, että voi kehittyä tulevassa ammatissaan. :)


Suolaiset muffinssit:

4dl Jauhoja
2tl leivinjauhetta
ripaus suolaa,chiliä sekä mustapippuria
2 kananmunaa
2dl ruokakermaa
2rkl öljyä
puolikas paprika
200g kinkkusuikaleita
100g juustoraastetta

1.Sekoita kuivat aineet keskenään.
2.Lisää muut aineet joukkoon, ja sekoita hyvin taikinaksi.
3.Voitele muffinssivuoat, ja annostele muffinssitaikina niihin.
4.Paista 225 asteisessa uunissa n. 20 minuuttia.
5.Kokeile kypsyys esim. hammas-ja tai coctailtikulla.

Ohje on siis mukavan helppo ja nopea. Jos et käytä muffinsseille tarkoitettua vuokaa, voit käyttää myös paperisia vuokia. Niihin kannattaa siis laittaa kaksi vuokaa päällekkäin, että pysyvät paremmin koossa. 

 
Mielenkiintoisia asioita on tapahtumassa.. Niistä lisää kun tulevat ajankohtaiseksi. ;)
 Mukavaa viikkoa kaikille! :)


sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Laskiainen

Tässä taannoin leivoin jo hieman etukäteen laskiaispullia. Ohjeena käytin vehnäjauhopakkauksessa ollutta reseptiä pullista. Kannattaa ehdottomasti hyödyntää pakettien kyljissä olevia ohjeita! :) itse tykkään pullien sisään laittaa täytteeksi joko vadelma tai mansikkahilloa , ja perinteisen kermavaahdon. Kermavaahdosta saa erivärisen  esim. elintarvike väreillä ,jos haluaa eksoottisen väristä täytettä ;) . Minä lisään yleensä aina kermavaahtoon lisäksi ripauksen vaniliinisokeria, josta saa mukavan pehmeän maun. Ihanaa laskiaisen aikaa kaikille !

maanantai 2. helmikuuta 2015

Kutsujen tarjoilu

Kuun lopussa leivoin kutsuille tarjottavaa. Tällä kertaa en kirjoita ohjeita , nyt saatte vain pelkän kuvan. :) tarjolla oli suolaista :  yrttituorejuustopasteijoita, Karjalanpiirakoita ja munavoita, sekä makealla puolella ystäväni tekemä mansikka tuorejuustokakku. Minä tein toiseksi kakuksi kinuskissan kirjasta vihreä kuula kakun , ja mokkapaloja. Olipa mukavat kutsut. Tarjottavaa riitti ja tuntui se maistuvan vieraillekkin :) .

Mitä sinä tarjoat kutsuilla ?

lauantai 24. tammikuuta 2015

Leivontaa perjantain vapaapäivänä

Tehtiin koulussa niin reippaasti töitä torstaina, että opettaja päästi meidät jo silloin viikonlopun viettoon luvaten perjantain vapaaksi. :) Päätin käyttää päivän hyödyksi leipomisen muodossa, koska järjestän maanantaina Magneettikorukutsut, ja olen päättänyt tehdä kaiken itse alusta alkaen tarjoilua ajatellen. Ihanat ystäväni tarjosivat myös apuaan leivontaan suuren tulijamäärän vuoksi, joten otin mielelläni avun vastaan. Aloitin leipomalla mieheni ehdotuksen inspiroimana mokkaruutuja. Ohjeena käytin kinuskikissan ohjetta Mokkapaloihin, joten hänen sivuiltaan löydät ohjeen joka on kaikille jaossa. Minä sain Kinuskissa leipoo kirjan joululahjaksi, ihana lahja! <3

Kinuskikissan mokkapaloihin pääset täältä : http://www.kinuskikissa.fi/mokkapalat/










Hyvällä ohjeella tulee hyviä leivonnaisia!



Seuraavaksi päästään suolaiseen. Tässä ohje Sarviin!

Jauheliha-yrttituorejuusto sarvet: 

Täytteeksi sarviin mitä ikinä haluat! Itse käytin 1pkt jauhelihaa jonka maustoin, sekä 1 pkt Pirkka italian yrtit tuorejuustoa.
3 dl maitoa tai vettä
2 pss        kuivahiivaa
2 tl sokeria
1 tl suolaa
1 kananmuna
n. 10 dl vehnäjauhoja
150 g margariinia 
voiteluun
1 kananmuna




Ohje: 

  1. Sekoita kuivahiiva huolellisesti kädenlämpöiseen maitoon tai veteen.
  2. Lisää suola, sokeri ja muna.
  3. Alusta joukkoon jauhot, ja pehmeä margariini.
  4. Vaivaa taikina hyvin, jotta sarvet eivät pääse repeilemään paiston aikana.
  5. Jaa vaivattu taikina kahteen osaan, ja muodosta molemmista iso pyöreä levy.
  6. Leikkaa leivinpyörällä / veitsellä haluamasi kokoisiin "sektoreihin", tämä ohje on kuudelletoista(16) sarvelle, joten puolet ja puolet , 8 sektoria per taikinaosa. Itse tein omantyylisiä ja kokoisia sarvia, joten sain niitä kyllä enemmän. 
  7. Seuraavaksi täytä sektorin leveämmästä päästä haluammallasi täytteillä. Älä laita sektoreita liian täyteen, jotteivät täytteet pursua väleistä.
  8. Rullaa sektorit leveimmästä päästä kerälle.
  9. Käännä sarvien molemmista päistä päät siihen suuntaan, mihin "kolmion kärki (kapeampi pää), laskee"
  10. Anna sarvien kohota n. 10 minuuttia. 
  11. Voitele sarvet kananmunalla.
  12. Halutessasi voit voitelun päälle laittaa hieman unikonsiemeniä, jotka tuovat mukavasti makua ja kaunista näköä sarviin. 
  13. Paista sarvia uunissa 225 asteessa uunin keskitasolla n. 12 minuuttia. Tarkkaile väriä, ja kokeile esimerkiksi hammastikulla, tai tulitikulla, jääkö sarvista tikkuun jotain kiinni. Jos jää, paista sarvia vielä muutama minuutti. 





Mukavaa viikonloppua kaikille! Pakkanen on nyt täynä tarjottavaa kutsuille.











sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Kinkkupiirakka

Tällä kertaa on suolaisen vuoro. Tästä ohjeesta tulee pellillinen piirakkaa.
Suolainen piirakka on hyvä esimerkiksi juhlissa, tai illanviettoa ajatellen. Suolainen maistuu ilta-aikaan usein paremmin kuin makea.

                                                            Kinkkupiirakka:

Piirakkapohja:

  • 150g    voita
  • 4dl       vehnäjauhoja
  • ½ tl      suolaa
  • 1dl       juustoraastetta
  • 1dl       kylmää vettä    
Täyte:
  • 1pss     kinkkusuikaleita
  • 1pss     herne-maissi-paprika
  • 1prk     kermaviiliä ( voi korvata myös purkillisella  tavallista viiliä!)
  • 2dl       ruokakermaa
  • 2          kananmunaa
  • ½tl       suolaa
  • 3tl        pippurisekoitusta  
  • 4dl       juustoraastetta 
  •             Aurajuustoa  (tätä ei ole pakollista laittaa)

Pohjan ohje:

  1. Lämmitä uuni 225c. Sulata voita hieman pehmeäksi. 
  2. Lisää voin sekaan kuivat aineet vuorotellen. ( Myös juustoraaste 1dl).
  3. Nypi aineet sormin taikinaksi.
  4. Taputtele taikina pellille leivinpaperin päälle. Kannattaa käyttää hieman vettä käsissä, jotta taikina ei tartu sormiin, ja on helpompi taputella pellille.
  5. Painele pohjaan haarukalla reikiä, jotta pohja paistuu tasaisesti.
  6. Esipaista pohjaa alimmalla tasolla n. 10 minuuttia.

Täytteen ohje:

  1. Alenna uunin lämpötilaa 200c.
  2. Sekoita kermaviili, kerma ja munat.
  3. Lisää joukkoon mausteet.
  4. Kaada piirakkapohjan päälle nyt pussillinen hernemaissipaprikaseosta, ja levitä tasaisesti.
  5. Levitä kinkkusuikaleet myös.
  6. Ripottele juustoraaste kinkun ja kasvisten päälle.
  7. Kaada lopuksi kermaseos tasaisesti piirakan päälle.
  8. Paista 200c. uunissa 20 min.
 HUOMIO!

Tarkkaile piirakkaa, ettei se pääse palamaan. Piirakka on valmis, kun sen päälys on kauniin vaaleanruskea, ja aika on täysi. Aika voi riippua toki erilaisista uuneista. 

Älä säikähdä vaikka piirakka uunista ottaessa näyttäisi, ettei se ole vielä kiinteytynyt. Kermaseos vetäytyy kun nostat piirakan pois uunista, ja annat sen vetäytyä rauhassa. (Toki jos piirakkaa ei kärsi edes heilauttaa, ettei kermaseos tipu pois, ei piirakka ole silloin vielä tarpeeksi valmis. ) 



sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Muffinssi "kuppikakkuja" Katjan tapaan

Eilen leivoin kuppikakkuja vaaleanpunaisella tuorejuustotäytteellä ja hopeapalloilla koristeltuna, koska oli aihetta juhlaan. Kakut menivät nopeasti kaupaksi, hyvä niin, voi kai siitä todeta, että eivät ainakaan pahoja olleet? :D
Tuorejuustopäällys on tässä hyvin makea, joten näitä ei tule hotkittuakaan kymmentä kerralla, ainakaan ihan kymmentä ;). Pitemmittä puheitta itse asiaan:


En ole siis tehnyt näitä kuppikakkutaikinalla, vaan vanilja muffinssien taikinalla.

Vaniljamuffinssit:



50 g margariinia
-2 dl vehnäjauhoja
-1 dl sokeria
-1 tl leivinjauhetta
dl maitoa
-1 muna
-Oman maun mukaan vaniliinisokeria.

                                                        




-Lämmitä uuni 200 asteeseen.
-Sulata margariini ja anna sen jäähtyä hieman.
-Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää sitten muut aineet kuivien joukkoon.
-Sekoita nopeasti tasaiseksi ja laita muffinivuokiin. Paista uunissa 15 minuuttia.


 Muffinssien koristelu:

Seuraava vaihe on koristelu. Huomioithan että muffinssien on hyvä antaa jäähtyä, ettei kuorrute sula muffinssien päälle.
 
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 130 g leivontavoita
  • 5 34 dl tomusokeria
  • 1 tl vaniljasokeria tai vaniliinisokeria
  • 1 tl sitruunamehua, jos haluaa käyttää.
  • Elintarvikeväri ( saa tavallisista mutta hyvinvarustetuista kaupoista.)
  • Koristeita, nonparelleja, suklaata, ihan mitä vaan keksit! :)



Sekoita kaikki kuorrutuksen ainesosat notkeaksi massaksi ja värjää haluamallasi elintarvikevärillä. Kannattaa lisätä tilkka vettä tai lisää tomusokeria, saadaksesi joko löysemmän tai jämäkämmän koostumuksen. Pursotettaessa kuorrutuksen tulee olla melko jämäkkää. Levitä tai pursota kuorrute muffinssien päälle. Ohjeella kuorruttaa 12-13 isoa muffinssia tai cupcakea.

Ennen pursotusta kuorrutus-seos kannattaa laittaa jääkaappiin noin puoleksi tunniksi, jotta se ehtii hieman jähmettyä. Mitä kovempi seos, sen jämäkämpi tulee pursotustuloksesta, mikäli siis haluat pursottaa. Itse pursotin, mutta seos oli vieläkin hieman liian löysää, joten en päässyt ihan siihen lopputulokseen mihin halusin, mutta tekemällähän oppii! :)


Nämä on myös niin helppoja ja nopeita tehdä! :)

Maistuvaa sunnuntaita.